I en enkät till landets barndiabetesteam för ett par år sedan svarade många att ETT skäl till svårigheten att delta i kliniska studier är att varken diabetesläkare eller diabetessköterskor har erforderlig GCP-utbildning. SWEDIABNET har därför ordnat Steg 1 GCP utbildning ( heldag) 2018 och 2019 i anslutning till det symposium som Barndiabetesfonden och Sanofi gemensamt arrangerar i Stockholm, och en steg 2 utbildning ( heldag) genomfördes hösten 2018 i Linköping.
Ny förfrågan har gått ut hösten 2019 till landets barndiabetesteam, ( via email-lista som används av SWEDIABKIDS). Endast 17 kliniker svarade efter påminnelser, och från dessa trodde man sig ha ett behov/önskemål om totalt 10 deltagare  i en Steg 1 utbildning, men utan att sedan veta om man i praktiken skulle kunna delta. Vi bedömer därför tyvärr att det är rimligt att INTE genomföra någon GCP-utbildning för så få deltagare jan 2020 utan siktar på ett tillfälle jan 2021 om intresse finns och man planerar med god framförhållning. Man får gärna meddela mig underhand om intresse finns för Steg 2 utbildning, som många som tidigare gått Steg 1 utbildning  ännu inte deltagit i. Vid tillräckligt intresse anordnas Steg 2 hösten 2020.   
                                    Johnny Ludvigsson ( Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)             
Johnny Ludvigsson, MD PhD
Senior Professor of Pediatrics at Crown Princess Victoria Children´s Hospital, Linköping University Hospital, and Div of Pediatrics, Dept of Clin Exp Medicin, Medical Faculty, Linköping University

SE 581 85 Linköping, Sweden
tel +46 13 28 68 54
johnny.ludvigsson@liu.se